• Welkom op ons blog over e-learning

    Wij zijn JAB e-learning en e-learning is onze passie.

    Wij zijn actief in Nederland en België.

  • Zelf e-learning ontwikkelen

    Naast ontwikkeling van e-learning ondersteunen wij bedrijven met software, training en advies. Steeds meer bedrijven willen zelf e-learning ontwikkelen en wij helpen graag.

  • E-learning voor elk bedrijf

    Wij ontwikkelen reeds meer dan 7 jaar e-learning oplossingen voor bedrijven.

    Wij ontwikkelen online trainingen, online testen, online leeromgevingen en allerlei online leeroplossingen.

  • E-learning toegankelijk

    Wij maken e-learning toegankelijk voor elk bedrijf.

    Geen gedoe, maar resultaten.

3D-omgevingen en virtuele werelden


Veel e-learningbedrijven roepen enthousiast over het gebruik van 3D-omgevingen. Ook wij ontwikkelen deze vorm van e-learning. In dit artikel nemen wij deze populaire vorm van e-learning onder de loep.


Ondanks de huidige aandacht, bestaan 3D-omgevingen en virtuele werelden reeds enkele jaren. Er zijn verschillende softwarepakketten waarmee je 3D-omgevingen (denk aan The Sims, Second Life en dergelijke) kunt ontwikkelen. In deze virtuele werelden kun je communiceren met je omgeving, mensen en voorwerpen. Zij bieden een groot aantal voordelen boven andere methoden:

  • Meer diepgang - Wanneer de 3D-omgeving overtuigend is, kan de leerling verloren gaan (op een goede manier) in de ervaring. Het is moeilijker om dat te laten gebeuren in een doorsnee online training.
  • Niet-lineair - We proberen allemaal ervaringen te creëren die het echte leven zo veel mogelijk benaderen. Het leven is niet lineair, je hebt de vrijheid om te verkennen en je grijpt kansen. Een goed ontworpen 3D-leeromgeving kan leerlingen die vrijheid geven.
  • Willekeurige gebeurtenissen – In het leven worden wij steeds onderworpen aan willekeurige gebeurtenissen. Onze reactie hierop bepaalt de koers in ons leven. In een 3D-leeromgeving worden gebeurtenissen willekeuriger dan anders.
  • Integratie verschillende vaardigheden – Een virtuele omgeving zet de leerlingen in een situatie waarin ze verschillende vaardigheden in één keer kunnen oefenen. Dit kan een combinatie van fysieke vaardigheden (waar moet de levering staan?) met interpersoonlijke vaardigheden (wat ga ik zeggen tegen deze klant) en cognitieve vaardigheden (hoe moet ik de lichaamstaal van deze klant interpreteren) zijn. Het is een geweldige manier om verschillende vaardigheden samen te brengen in een algehele ervaring.

Wanneer te gebruiken?

3D-omgevingen ontwikkelen duurt langer en kost meer dan andere vormen van e-learning. Wanneer is dan het juiste moment om ze te gebruiken?

  • Wanneer het belangrijk is om een fysieke omgeving te kennen – bijvoorbeeld een ziekenhuis tijdens een evacuatie.
  • Wanneer de cursist goed moet kunnen omgaan met willekeurige gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij klantenservice.

3D-omgevingen en virtuele werelden zijn absoluut de moeite waard. Toch zijn er extra zaken waar je rekening mee dient te houden. Een veel voorkomend struikelblok is de technologische kant. Heeft je bedrijfsnetwerk voldoende capaciteit en kunnen de bedrijfscomputers een 3D-omgeving aan? Een ander aandachtspunt is je doelpubliek. Vormt de besturing in een 3D-omgeving geen belemmering?

JAB e-learning heeft de ervaring en kennis om 3D-omgevingen en virtuele werelden te ontwikkelen. Nog belangrijker is onze ervaring en kennis om 3D-omgevingen en virtuele werelden te implementeren in bestaande opleidingstrajecten. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Gratis software om 3D-omgevingen en virtuele werelden te ontwikkelen:

0 reacties:

Een reactie posten